Jeg sitter her og lever,
beruset i nuet
intet mer jeg krever.
Henrik Ibsen

fredag 26. august 2011

Verdun, et historisk sus....


Vi må jo få med oss litt historie når vi er på ferie:). Før vi reiste hadde vi satt oss Verdun i Frankrike som et av målene på turen. Her var det et stort slag i 1. verdenskrig, fra februar til desember i 1916, et av de største slagene som noensinne er kjempet. Det ligger 130.000 soldater etter slaget begravet her. I alt falt ca. 700.000 soldater i kampene.
En litt spesiell ting med denne gravplassen er at den ligger rett oppå den tidligere slagmarken, og området rundt under løvskogen som ble plantet etter krigen, er fortsatt kupert etter de utallige granatnedslagene som slo ned.

Helt utrolig å gå rundt på denne digre plassen og se utover på alle korsene. Det er steinkors, med soldatenes navn skrevet på, og det er plantet en rosebusk på hver eneste grav! Tenk det arbeidet og det synet de hadde de som arbeidet med dette. Helt umenneskelig å tenke på...


Ungene frøs litt for det blåste her, så et lunt Tigergutt-pledd kom godt med:)

Rett ved plassen her lå også et mausoleum over alle de som var falt i krig som ikke var funnet. 
Byggingen av minnesmerket ble påbegynt allerede i 1920 da nødvendigheten var stor for å få fjernet alle levninger etter mennesker på slagmarken. Arbeidet med bygningen og kirkegården fortsatte i mange år, og ble først åpnet i 1932. Bygningen er delt inn i 18 alkover som hver dekker to rom med levninger. Tilsammen er det levninger etter over 120 000 soldater i mausoleet. På veggene står navnene til savnede soldater som aldri er blitt identifisert.

Det var ganske spesielt å gå rundt å kikke her inne og se alle navnene skrevet inn i steinen i veggene og taket. Det hang også bilder av overlevende etter krigen der de holdt et bilde av seg selv som unge.  

Stedet var veldig fint og jeg er glad vi kjørte innom, kjekt å ha vært der. Godt å få med seg litt historie i løpet av ferien synes jeg.

God helg alleihopa!

6 kommentarer:

 1. Ja, dette var spesielt. Og flott! Takk for alle kommentarer hos meg. Jeg er litt dårlig på kommentarer..... rekker ikke over alle jeg skulle vært innom. Dete r jo nesten en heltidsjobb å være blogg-aktiv.... God helg :)

  SvarSlett
 2. Så spesielt, men flott! Sikkert fint å få samlet alle på et sted, og ha et felles sted å gå til for med som mistet sine kjære på samme plassen. Håper du og dine får en herlig helg!

  Klem fra Ena

  SvarSlett
 3. Utrolig sted, som nok gjorde sterkt inntrykk. Fin "reportasje" med den fine familien din. Klem!

  SvarSlett
 4. Sikkert spesielt å ha vært der, ja.
  God helg!

  SvarSlett
 5. Det stedet har jeg aldri hørt om. Hørtes ut som en spesiell opplevelse som var verdt å få med seg!

  God helg :-)

  SvarSlett
 6. Ser ut som ein veldig fin plass. Drar me i nærheten ein gang så tar nok me og ein tur innom. Syns denne plassen virke så fredfull t tross for alt som har skjedd der. Takk for at du dele :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...